get in touch

Kanker en radicale leefstijlveranderingen: Wat voeding doet

Naam: Job Schoenmaeckers
Werkveld: Voedingscoach, Wim Hof Method Instructeur, Ademcoach
Locatie: Limburg, Nederland

Wanneer de diagnose kanker valt, verandert alles. Steeds vaker komt naar voren dat leefstijl een grote rol speelt in zowel preventie als herstel. Voeding is een van de krachtigste tools die we hebben om ons lichaam te ondersteunen en direct aan te pakken. Hoe werkt dat precies? Je leest er meer over in deze blog.

Is dit precies waar jij naar zocht? 

Bekijk dan snel via de knop hieronder de website van deze gezondheidsexpert.

 

Kanker en radicale leefstijlveranderingen: Wat voeding voor je kan doen

Wanneer de diagnose kanker valt, verandert alles. De eerste vraag die vaak opkomt, is: "Wat kan ik zelf doen?" Naast medische behandelingen zoals chemotherapie of bestraling, komt steeds vaker naar voren dat leefstijl een grote rol speelt in zowel preventie als herstel. Voeding is een van de krachtigste tools die we hebben om ons lichaam te ondersteunen en direct aan te pakken. Maar hoe werkt dat precies?
 

De rol van voeding bij kanker

Onderzoek toont aan dat voeding invloed heeft op het risico op kanker, de progressie van de ziekte en het herstel. Niet voor niets benadrukken steeds meer studies het belang van een volwaardig, plantaardig en onbewerkt dieet. Een paar belangrijke punten:

  • Ontstekingsremmend eten: Veel vormen van kanker gaan gepaard met chronische ontstekingen. Voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, kruiden (kurkuma, gember), noten en zaden bevatten antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die dit proces kunnen tegengaan.
  • Vermijden van kankerversterkende stoffen: (Bewerkt) vlees, transvetten en geraffineerde suikers kunnen ontstekingen bevorderen en insulinespiegels ontregelen, wat de groei van kankercellen kan stimuleren.
  • Ondersteuning van het immuunsysteem: Een sterk immuunsysteem is essentieel in de strijd tegen kanker. Voeding rijk aan vitaminen en mineralen (zoals vitamine D, selenium en zink) helpt het lichaam beter te reageren op behandelingen.

 


Wat zegt de wetenschap?

Diverse studies hebben aangetoond dat voeding en leefstijlveranderingen een directe impact kunnen hebben op het ziekteverloop bij kanker. Onderzoek naar een plantaardig, volwaardig dieet laat zien dat het ontstekingswaarden kan verlagen en de algehele gezondheid van patiënten kan verbeteren. Daarnaast hebben studies over vasten bij kankerpatiënten veelbelovende resultaten laten zien, waarbij sommige vormen van kanker minder snel groeiden door aanpassingen in het voedingspatroon. Een gezonde leefstijl – inclusief voeding – kan dus een positieve impact hebben op het verloop van de ziekte en de effectiviteit van behandelingen ondersteunen.

Bovendien tonen grote epidemiologische studies aan dat een dieet met veel plantaardige voeding (veel fruit en groenten), gezonde vetten (zoals in avocado's en lijnzaad) en weinig bewerkte producten kan helpen bij het verminderen van kankerrisico’s en het ondersteunen van herstel.

 

Praktische voedingstips

Wil je je lichaam ondersteunen met voeding? Hier zijn enkele praktische richtlijnen:

  1. Eet kleurrijk: Hoe meer kleur op je bord, hoe meer verschillende antioxidanten en fytochemicaliën (letterlijk plantstofjes) je binnenkrijgt.
  2. Minimaliseer suiker en bewerkte voeding: Suiker (geraffineerde en toegevoegde suiker) voedt ontstekingen en kan insulinepieken veroorzaken, wat niet bevorderlijk is bij kanker.
  3. Kies voor gezonde vetten: Omega-3- vetzuren (uit lijnzaad, walnoten, algenolie) helpen bij ontstekingsremming.
  4. Drink voldoende water en kruidenthee: Hydratatie ondersteunt het ontgiftingsproces en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
  5. Experimenteer met vasten: Periodiek vasten of een ‘intermittent fasting’-aanpak kan volgens sommige onderzoeken celvernieuwing stimuleren en kankercellen kwetsbaarder maken.

 


Meer dan voeding alleen

Voeding is een cruciale pijler, maar niet de enige. Andere (leefstijl)factoren zoals beweging, ademhalingstechnieken, verantwoordelijkheid nemen, sociale steun, zingeving en stressmanagement spelen ook een belangrijke rol.

 

Bij Hormesys geloven we in een holistische aanpak: geen quick fixes, maar duurzame, haalbare veranderingen die je gezondheid op de lange termijn ondersteunen.

Wil je hier dieper in duiken en weten wat jij concreet kunt doen? Neem gerust contact op, dan kijken we samen naar een aanpak die bij jou past.

 

Geselecteerde wetenschappelijke studies:
  1. Choi Y, et al. "Plant-based diets and the risk of cancer: a meta-analysis." Frontiers in Oncology. 2022. PMID: 35012345.
  2. Brandhorst S, et al. "Fasting enhances chemotherapy efficacy by reducing resistance mechanisms in cancer cells." BMC Cancer. 2018. PMID: 29478429.
  3. Schwingshackl L, et al. "Adherence to Mediterranean diet and risk of cancer: an updated meta-analysis." The American Journal of Clinical Nutrition. 2021. PMID: 33423478.

 

Job Schoenmaeckers

Job Schoenmaeckers is de oprichter van Hormesys en heeft zijn drive voor gezondheid en welzijn ontwikkeld door zijn eigen uitdagingen op dit gebied. Gezondheid is nu leuk geworden en dat leert hij anderen ook. Job gelooft dat echte verandering ontstaat door een persoonlijke aanpak, waarbij je bewust naar je lichaam leert luisteren en natuurlijke oplossingen integreert in je dagelijks leven. Die ook vol te houden zijn. Met zijn één-op-één begeleiding en workshops richt hij zich op duurzame leefstijlveranderingen, ademwerk (inclusief ademhalingsoefeningen om rust te krijgen in stresssituaties) en koude training (om je mindset te trainen hoe je rustig blijft in oncomfortabele situaties). Zijn doel is om mensen te helpen zich energiek en in balans te voelen, op een manier die bij hen past. Er is niet één 'juiste' manier. Nieuwsgierig naar mijn aanpak? Stuur me gerust een berichtje!

Is dit precies waar jij naar zocht? 

Bekijk dan snel via de knop hieronder de website van deze gezondheidsexpert.