Hersenletsel heeft zowel zichtbare als onzichtbare gevolgen, en de impact veranderd het dagelijks leven volledig. In deze blog deel ik mijn ervaringen als Ergotherapeut en ervaringsdeskundige, en geef ik inzicht in de gevolgen van NAH (niet aangeboren hersenletsel). Of je nu zelf te maken hebt met hersenletsel, of je werk doet in de zorg, het begrijpen van deze gevolgen is cruciaal voor herstel en ondersteuning.
Bekijk dan snel via de knop hieronder de website van deze gezondheidsexpert.
Hersenletsel heeft zowel zichtbare als onzichtbare gevolgen, en de impact ervan kan het dagelijks leven volledig veranderen. Het is belangrijk dat we niet alleen aandacht hebben voor de fysieke symptomen van hersenletsel, maar ook voor de onzichtbare gevolgen die vaak over het hoofd worden gezien. In deze blog deel ik mijn ervaringen als Ergotherapeut en ervaringsdeskundige, en geef ik inzicht in de gevolgen van NAH (niet aangeboren hersenletsel). Of je nu zelf te maken hebt met hersenletsel, of je werk doet in de zorg, het begrijpen van deze gevolgen is cruciaal voor herstel en ondersteuning.
NAH, oftewel niet aangeboren hersenletsel, verwijst naar schade aan de hersenen die ontstaat na de geboorte. Het kan veroorzaakt worden door een breed scala aan oorzaken, zowel traumatisch als niet-traumatisch. Denk bijvoorbeeld aan een beroerte, zuurstoftekort door een hartinfarct of verdrinking, of een ernstig ongeluk.
Enkele traumatische oorzaken van NAH zijn:
Niet-traumatische oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn:
Als iemand NAH oploopt, kunnen de gevolgen verwoestend zijn, zowel voor de persoon zelf als voor hun omgeving.
De zichtbare gevolgen van hersenletsel zijn meestal lichamelijk van aard. Dit kan variëren van verlamming aan één kant van het lichaam tot verlies van spierkracht of coördinatieproblemen. In sommige gevallen kan iemand moeite hebben met spreken of lopen. Deze symptomen worden vaak snel herkend en behandeld door zorgprofessionals.
Bijvoorbeeld, iemand die zijn arm of been niet meer goed kan bewegen of iemand die moeite heeft met het spreken van woorden, wordt direct geïdentificeerd als iemand met hersenschade. Deze zichtbare tekenen zijn over het algemeen makkelijker te begrijpen voor zowel de getroffen persoon als hun omgeving.
Zichtbare schade is makkelijker te begrijpen, maar de ware strijd ligt vaak in de onzichtbare gevolgen.
Naast de zichtbare gevolgen zijn er ook onzichtbare gevolgen van hersenletsel die vaak niet meteen opvallen. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten. Het lijkt misschien een klein symptoom, maar de vermoeidheid die iemand met NAH ervaart, is vaak veel dieper en ernstiger dan gewone vermoeidheid.
Daarnaast kunnen mensen met NAH te maken krijgen met problemen met concentratie of geheugenverlies. Zelfs het organiseren van dagelijkse activiteiten kan een enorme uitdaging worden. De balans tussen wat iemand kan doen en wat hun lichaam aankan, is vaak verstoord, wat leidt tot overprikkeling. Dit kan zich uiten in overgevoeligheid voor licht, geluid of zelfs aanrakingen.
De emotionele gevolgen kunnen ook ingrijpend zijn. Mensen kunnen snel emotioneel reageren of hun gedrag kan drastisch veranderen, bijvoorbeeld in de vorm van prikkelbaarheid of juist overmatige vrolijkheid. Het karakter van iemand kan zich totaal anders manifesteren dan voor het hersenletsel.
Soms is de grootste uitdaging niet wat je ziet, maar wat je niet kunt zien.
Voor veel mensen met NAH is het belangrijkste doel om de oude te worden, maar dit is een onrealistisch doel. Het herstelproces gaat niet zonder slag of stoot, en acceptatie van de situatie is essentieel voor vooruitgang. Het is niet altijd makkelijk om te accepteren dat je niet meer de persoon bent die je was, maar door open te staan voor verandering en hulp, kun je een nieuwe versie van jezelf ontwikkelen.
Het proces van herstel gaat vaak met vallen en opstaan, waarbij de vooruitgang soms nauwelijks zichtbaar is. Maar geloof me, elke stap vooruit, hoe klein ook, is waardevol. Het is essentieel om met de juiste ondersteuning en therapie te werken om het beste uit jezelf te halen.
Je wordt misschien niet meer de oude, maar je kunt wel een nieuwe, sterkere versie van jezelf worden.
Gelukkig hoeven mensen die met NAH te maken hebben niet alleen door dit proces te gaan. Er is een breed scala aan zorgverleners en initiatieven die ondersteuning bieden. Lotgenotencontact kan helpen om ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen. Dit is niet alleen nuttig voor degene die het letsel heeft opgelopen, maar ook voor de familieleden en mantelzorgers die met de gevolgen van NAH omgaan.
Het is van cruciaal belang om iedereen in het systeem goed te informeren en de juiste hulp te bieden. Soms is het makkelijk om het hele herstelproces aan de persoon met NAH over te laten, maar de betrokkenen moeten leren hoe ze steun kunnen bieden zonder de regie over te nemen.
Duurzaam herstel is niet alleen voor de persoon met hersenletsel, maar voor het hele sociale systeem er omheen!
Als je een gezondheidsprofessional bent, is het belangrijk om de onzichtbare gevolgen van hersenletsel serieus te nemen. Veel mensen met NAH komen naar de praktijk met symptomen die niet altijd zichtbaar zijn, maar die hun dagelijks leven enorm beïnvloeden. Het is van groot belang dat zorgprofessionals deze problemen niet onderschatten.
Voor familieleden en vrienden van mensen met NAH, hier zijn drie belangrijke tips:
Een beetje begrip kan een groot verschil maken voor iemand met onzichtbare gevolgen van hersenletsel.
NAH is een van de grootste onzichtbare gezondheidsproblemen die veel mensen in hun leven zullen tegenkomen. Helaas wordt vaak niet de aandacht gegeven die het verdient. Hersenletsel gaat veel verder dan de fysieke symptomen die direct zichtbaar zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we ons als maatschappij meer bewust worden van de gevolgen van hersenletsel en NAH.
Door meer aandacht en begrip voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel, kunnen we mensen met NAH beter ondersteunen en helpen in hun herstelproces. Vergeet niet: het is een lange weg, maar met de juiste zorg en aandacht is er altijd ruimte voor vooruitgang.
Door deze informatie te delen, hoop ik dat we meer begrip creëren voor mensen met NAH en de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Herstel is mogelijk, maar alleen met de juiste ondersteuning en acceptatie. Als je jezelf of iemand kent die hiermee te maken heeft, deel deze blog en help mee aan een grotere bewustwording.
Heb je vragen over NAH of wil je meer weten over hoe ik je kan helpen? Neem dan gerust contact met me op!
Ik ben Annabel, uit 1990 en de oprichter van het bedrijf Annabel Glassen waar ál mijn passies samen komen: gezondheid, ademwerk & reizen. Mijn missie is het om zoveel mogelijk mensen te inspireren in hun reis naar de gezondste versie van zichzelf, dat ze weten hoe ze dit kunnen worden en ook weten waar ze deze informatie kunnen vinden. Dit doe ik graag samen en vanuit verbinding met andere gezondheids- en/of reisexperts. Vrijheid, authenticiteit en gezondheid vind ik het allerbelangrijkste en daar streef ik naar. Stuur me gerust een berichtje, ik kom graag in contact met je.